Febe Elements Award voor "outstanding precast" 2017

FEBE, de federatie van de Belgische prefab betonindustrie, reikt jaarlijks de FEBE Elements Awards uit. Het dak van het inkomgebouw in de Zoo van Antwerpen met zijn dakvijvers en skywalk ontsnapte niet aan hun gespecialiseerd oog. Wij mochten dinsdagavond 28 november, als architect, de Award voor “Outstanding Precast” 2017 in ontvangst nemen voor dit bijzondere ontwerp.

Vrije organische vormgeving

Geprefabriceerd architectonisch beton laat toe de organische vormentaal van het park verder te zetten op het dak van het gebouw. Op die manier integreert het hedendaags gebouw zich naadloos in de historische tuin.

Combinatie met witte natuursteen monumenten

Het inkomgebouw wordt omringd door historische gebouwen waarin voor de gevels witte natuursteen gebruikt is: het Centraal Station, het hoekgebouw en de gevel van de Marmerzaal bij de Elizabethzaal en het Flamingorestaurant zelf. De gevels van het inkomgebouw zelf zijn ook met witte natuursteen (Relvinha) bekleed. Het lijkt dus evident om ook voor de daktuin een bijpassend materiaal te kiezen, zijnde gebroken wit gezuurd beton.

Toegankelijkheid

De hellende paden die over het dak heen plooien zijn uitgevoerd in beige uitgewassen beton zodat zij probleemloos aansluiten bij de dolomietpaden in het park. Met een helling van 4% en het gebruik van gebroken grind zijn ze zelfs bij regenweer niet glad.

Snelle uitvoering ter plaatse

De keuze voor prefab dakelementen en paden liet toe om een gebouw met een uiterst complexe vormgeving in een periode van 10 maanden af te werken ondanks de ingewikkelde omgevingsfactoren (binnenstad, naastliggende bouwwerven, te bewaken rust voor de dieren).

Hierbij willen wij het volledige team bedanken: KMDA (bouwheer), Arcade (stabiliteitsbureau), FLA (landschapsbureau), Democo (hoofdaannemer), Decomo (prefabfabrikant) en Kuijpers Uitvoering & Advies B.V. (montage prefabelementen).

lees ook de publicatie op architectura.be: http://www.architectura.be/nl/nieuws/18036/febe-element-awards-2017-de-winnaars

8 office verwelkomt Seppe

Mecano wordt in elkaar gezet

Sporthal rijst uit de grond in Beveren. Burgemeester en Schepen van sport leggen de eerste steen.

meir 6: loggia met uitzicht op boerentoren

project plus

onze samenwerking met veelaert architecten is publiek. meer hier