Type: 
kantoor
Budget: 
€4 000 000.00
Ligging: 
Haasrode
Opdrachtgever: 
SEW
Bouwheer: 
SEW België
Status: 
opgeleverd

Hoofdzetel SEW, trainingscenter and servicehall

Niets doet vermoeden dat de site – omzoomd met vergezichten– binnen afzienbare tijd zal ingenomen worden door een industriezone. Enkel een nieuw aangelegde weg die het hellend landschap aansnijdt, verraadt als een voorpost de toekomstige ontwikkelingen.
Het is hier, op het hoogstgelegen punt van deze site, in een bocht van de weg en tegen een langgerekte helling aan, dat een kantoor- en bedrijfsgebouw zijn plaats krijgt.
Het ontwerp gaat uit van de kwaliteiten die het landschap te bieden heeft, en tracht deze te bewaren doorheen de toekomstige transformatie van de omgeving. Een strategie in plan en snede:
Plan
Een U-vormige kantoorzone omsluit samen met een T-vormige bedrijfshal een buitenpatio: een klein stuk landschap dat wordt veiliggesteld en in het hart van het gebouw gelegd wordt. Tegelijk zijn alle gebouwonderdelen vertegenwoordigd aan de patio, waardoor ze zichtbaar worden voor elkaar. De in elkaar passende U- en T-zone zorgen voor een maximaal contact tussen de verschillende bedrijfssferen.
Snede
Het basisvolume is dat van de industriële doos. De doos krijgt een verticale geleding in functie van de helling, de zichtlocaties en de interne organisatie. De helling op het terrein wordt zichtbaar gemaakt door de paneelhoogte in de gevel aan te passen. Op de meest prominente zichtlocaties – in de as van de toegangsweg en na de bocht in de weg - wordt het volume dubbel hoog en zorgt het zo voor een stedenbouwkundige verankering van het gebouw. Dubbele paneelhoogtes wijzen op dubbel hoge ruimtes. Door ook het beglazingspercentage te vergroten in functie van het publieke gehalte van de ruimtes, krijgt de gevel op een onnadrukkelijke wijze een functionele geleding.