Type: 
wedstrijd
publiek
In samenwerking met: 
AldrikHeirman, ingenieursbureau Arcade
Ligging: 
Planckendael, Mechelen
Opdrachtgever: 
K.M.D.A.
Uitvoering: 
2011-2012
Status: 
opgeleverd

olifantenverblijf Planckendael

Kai Mook, de baby olifant uit de zoo van Antwerpen had meer plaats nodig voor zichzelf en zijn familie, daarom werd in Planckendael een nieuw en veel ruimer verblijf gebouwd. Het gedurfd ontwerp omvat een betonnen gebouw met een organische vormen gesculpteerd met indisch geïnspireerde nissen. Het bezoekersparcours slingert door de omgeving (die samen met landschapsarchitect AldrikHeirman werd ontworpen) via een lodge, over het water tot in het olifantenverblijf.

Binnenin zien de bezoekers het waterbassin, de zandstal en de behandelingsboxen. Het olifantengebouw wordt natuurlijk verlicht via de dakkoepels die ingewerkt werden tussen de houten dakstructuur. Het verblijf omvat alle technische elementen om het de dieren zo aangenaam mogelijk te maken zonder de verzorgers in gevaar te brengen: speciale vloeren, veilige poorten, heftafels voor verzorging, … .