Type: 
wedstrijd
publiek
renovatie/restauratie
In samenwerking met: 
Beyer Blinder Belle
Oppervlakte: 
3 160.00m²
Ligging: 
Rijnkaai, Antwerpen
Opdrachtgever: 
Stad Antwerpen
Uitvoering: 
2008-2013

Red Star Line Museum

Het ontwerp voorziet in het bouwen van een memorial, een museale gedenkplaats, op de plek waar begin 20ste eeuw duizenden mensen vertrokken om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Het belang van de bestaande gebouwen is groot: het gebouw is het enige nog overblijvende van zijn soort in Europa. Naast de restauratie is ook de link met de Schelde en de kaaien essentieel om het gebouw te laten herleven.

Een slank en transparant uitkijkplatform dat bereikbaar is via een wentelende helling of een lift biedt een uitzicht op de bocht in de Schelde. Aan de andere kant kan uitgekeken worden over Antwerpen. De toren is bekleed met een open stalen weefsel, de kern wordt uitgevoerd in fijn gedetailleerd zichtbeton. Het geheel is luchtopen, verwijzend naar de wandeling die de passagiers van de Red Star Line maakten van de gebouwen, onder de open constructie op de kaaien door, tot aan het schip.

Om het bestaande gebouw niet te overladen met technische uitrustingen wordt het minst waardevolle gebouw onderkelderd.

De restauratie zal de toestand van 1929 zo sterk mogelijk trachten te benaderen. Het metselwerk, het schrijnwerk en de kleuren zullen naar de oude toestand worden gerestaureerd. Hedendaagse ingrepen zullen als dusdanig herkenbaar zijn.