Type: 
renovatie/restauratie
residentieel
In samenwerking met: 
belly.be (visualisatie)
Oppervlakte: 
3 940.00m²
Ligging: 
August Michielsstraat, Antwerpen
Opdrachtgever: 
Upgrade Gent

verbouwing pakhuis tot studentenwoningen

bouwgeschiedenis

De natie van de Vlaeyen, de latere Vlaeynatie, zou in 1838 opgericht zijn door Jan F. Vlaeyen of door zijn zoon die dezelfde naam droeg. De eerste vesting van de Vlaeynatie was in Stijfselstraat, een zijstraat van de Oude Leeuwenrui.

In 1899 werd een bouwaanvraag ingediend voor een nieuwe vestiging op het Eilandje, in de A.Michielsstraat nr. 19/21 - Rigastraat. De natie kwam zo dichter bij de nieuwste dokken, Asiadok en Kattendijkdok te liggen. De bouwaanvraag van 1899 beschrijft de bouw van een woning met paardenstal, magazijnen en kantoor. Het ontwerp is naar de hand van Architect J. Hasse en is een kopie van het pakhuis in Stijfselstraat. Het plattegrond is een zuivere rechthoek, voorzien van een binnenstraat. De woning met paardenstal is gelegen aan de A.Michielsstraat nr. 21.

Het gebouw is opgebouwd uit tongewelven in baksteenmetselwerk, gevat tussen ijzeren I-balken en ondersteund door gietijzeren zuilen. Uitzonderlijk is dat het gebouw over een kelder beschikt, wat voor die bouwtijd niet voorkomend was in pakhuizen.

Het dak is opgetrokken op spanten van het Polonceau-type met gietijzeren duwers en stalen trekkers, dit alles aan elkaar geklonken. De gevel is als ‘strikt sober en functioneel’ te bestempelen. In de gevels komt dezelfde vorm van ramen veel voor en de natuursteen wordt enkel toegepast voor de puilijst, de kordonlijst en de raamdorpels.

In 1908 werd een naastliggend perceel in de Rigastraat gebruikt voor uitbreiding. De bouwaanvraag is ook opgemaakt door Architect J. Hasse en beschrijft de ‘bouw van een magazijn aan de straatkant met gebouw voor smidse en werkplaats voor timmerman, binnen de eigendom en in verbinding de bestaande gebouwen’.

Opmerkelijk aan dit gebouw is dat het een van de vroegste betonnen pakhuizen is die in Antwerpen zijn opgericht. De gevel is in dezelfde stijl als het bestaande pakhuis opgebouwd.

In 1919 wordt een derde bouwaanvraag opgemaakt voor de ‘veranderingen aan de voorgevel binnenshuis en op de koer om een gang en een gemak bij te bouwen aan het huis August Michielsstraat 19 en voor rekening van de Vlaai natie’. Twee ramen van de voorgevel worden opgemetst en voorzien van traliewerk. Met deze bouwaanvraag wordt de woning met het pakhuis samengevoegd en wordt de woning op het gelijkvloers verbouwd tot kantoorruimte.

Op deze plannen is op te merken dat er in de woning een drankgelegenheid voor de havenarbeiders was, typisch voor die periode.

ontwerp

We startten dit project in opdracht van de originele eigenaar van het gebouw: de Vlaeynatie. Samen met het natiebedrijf en de stadsdiensten onderzochten we de herontwikkeling van het pand. Al snel waren alle partijen overtuigd van de kwaliteit van het gebouw: een uniek pakhuis met veel originele elementen. Een herontwikkeling als studentenkamers bleek uiteindelijk een goede optie. Op basis van deze functie werd het project verder uitgewerkt en werd een nieuwe eigenaar gezocht. Voor deze nieuwe eigenaar, Upgrade Estate, konden we het project uiteindelijk realiseren.

Het ontwerp voorziet nieuwe volumes ingeplant in de grote open ruimtes van het pakhuis. In de restruimtes zo ontstaan automatisch ontmoetingsplekken en doorzichten. De nieuwe volumes garanderen de hedendaagse comfort-eisen: temperatuur, akoestiek, … de restruimtes tonen de originele ruimtes en materialen.