Type: 
renovatie/restauratie
retail
In samenwerking met: 
ingenieurs bureau Arcade - VK engineering
Ligging: 
karel oomsstraat - antwerpen
Opdrachtgever: 
Albert Heijn
Projectarchitecten: 
Hans Janssen
Heleen Carette
Bouwheer: 
Stamhuis België
Uitvoering: 
2015
Status: 
opgeleverd

verbouwing van een garage tot winkel

Het ontwerp is een totale renovatie van de voormalige peugeot garage. Het gebouw van vier bouwlagen werd gebouwd om auto’s te verkopen, te herstellen en te stallen. Het heeft een oerdegelijke typische betonnen structuur. De voorzetgevel die dateerde van ±1995  werd verwijderd Het nieuwe ontwerp tracht terug te grijpen naar de originele machine architectuur.

De originele architectuur bevatte een aantal typerende elementen: stalen schrijnwerk met klaar enkel glas in lange bandramen, een gevelbekleding in witte keramische tegels, een transparante glazen pui op het gelijkvloers, een (later toegevoegdeà dakverdieping onder een geknikte stalen dakstructuur.

Gelijkvloers

Op het gelijkvloers werd een commerciële ruimte ingericht met bijhorende stockage- en personeelsruimtes. De gevelpui op het gelijkvloers aan de kant van de Karel Oomsstraat werd maximaal open (transparant beglaasd) gehouden naar de straat toe. Op die manier is er over de lange gevel voldoende contact met de straat. De pui op het gelijkvloers onderscheidt zich daardoor van de rest van de gevel.

Verdieping 1 en 2

Op de eerste en tweede verdieping werd een parkeerplaats ondergebracht. Deze wordt overdag gebruikt door de klanten van de supermarkt en de gebruikers van de kantoren. ‘s Avonds wordt de parking gebruikt door de buurtbewoners. Het buurtparkeren wordt beheerd door GAPA in overleg met uitbaters van de supermarkt.

Verdieping 3

Op de derde verdieping, die wat teruggetrokken is ten opzichte van de onderliggende verdiepingen, zijn kantoorruimtes onderbracht onder het gevleugeld stalen dak.

Gevels:

De nieuwe gevelbekleding is uitgevoerd in geëmailleerd ijzerarm (wit) kanaalglas. Een kwalitatief en stedelijk materiaalgebruik dat consequent is met de originele architectuur van het pand.

De gevelopeningen op de eerste en tweede verdieping kregen nieuw stalen schrijnwerk dat deels ingevuld werd met klaar glas. Er is voor een gedeeltelijke beglazing gekozen om enerzijds een zware RWA installatie te vermijden en anderzijds het veiligheidsgevoel te verhogen voor de buurtbewoners die er ’s avonds hun auto zullen kunnen stallen.